Formarea în psihoterapie familială sistemică; o cale posibilă de la teorie la practică în psihiatrie
Asociația Dianoia – Institutul de Terapie Familială și Practică Sistemică
Profil personal
Fondator, Director Profesional Institutul de Terapie Familială și Practică Sistemiă, formator, supervizor
Absolventă a Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș”, Timișoara, medic primar pediatrie și medicina familiei. Preocupată de etica actului medical și complexitatea relațiilor interumane, și-a completat studiile în domeniul psihoterapiei familiale sistemice sub egida ”Unite Hospitaliere Sainte – Marie”, Clermond Ferrand, Franța și a Institutului Anthropos -Atena.
Coordonează din anul 2003 programe de formare în terapie familială, este fondator/director al Institutului de Terapie Familială și Practică Sistemică.
Membru al EAP (European Association of Family Therapy), IFTA (International Family Therapy Association) și ESTD (European Society for Trauma and Dissociation).
Din anul 2008, editor Terapia Sistemica/Systemic Therapy, prima publicație în domeniul psihoterapiei familiale sistemice din România.
În practica clinică și cercetare arii de interes special sunt procesul schimbării în context postcomunist, reziliența, valențele spirituale ale procesului terapeutic, copilul și copilăria.
Profil instituțional
Asociația Dianoia fondată în anul 2008, este o organizație non-guvernamentală care își propune să aducă un plus în abordarea terapeutică a individului și a familiei în România. În acest sens, prin activitatea Institutului de Terapie Familială și Practică Sistemică din Timișoara, ne concentrăm pe două mari direcții: pe de o parte, educarea și formarea continuă a profesioniștilor din domeniu, pe de altă parte, intervenția directă în familii, structuri profesionale și alte organizații.
Prin activitățile educaționale ne propunem să venim în întâmpinarea nevoilor de formare a specialiștilor în psihoterapie familială sistemică și terapia traumei. Programul postuniversitar de formare în psihoterapie familială sistemică este acreditat atât la nivel național, cât și internațional și se bucură de contribuții ale unor profesioniști de marcă din țară și din străinătate. Prin programele de formare continuă ne propunem să stimulăm pregătirea constantă a profesioniștilor din domeniu, facilitându-le întâlnirea cu specialiști reprezentativi ai domeniului. Institutul are colaborări cu formatori și instituții prestigioase din străinătate. Liderul nostru de curs este dr. Hugh Jenkins, fost director al Institutului de Terapie Familială din Londra, fost lector senior al Institutului de Psihiatrie din Londra, co-editor al ediției engleze a Dicționarului de Terapie Familială.
Departamentul de consiliere și psihoterapie oferă asistență specializată indivizilor, cuplurilor și familiilor aflate în dificultate. Institutul de Terapie Familială și Practică Sistemică este recunoscut și abilitat în a oferi consultanță organizațiilor care activează în domeniul social, educațional sau al sănătății.
Preocuparea noastră este aceea de a învăța modalități prin care putem merge mai departe integrând trecutul în realitatea prezentului ce prefigurează viitorul. Întâlnirea cu celălalt într-o atmosferă de siguranță și susținere contribuie adesea la îmbunătățirea comunicării permițând astfel o mai bună înțelegere a celuilalt.
Abstract
În Congres, dr. Ileana Radu va participa la un dialog interprofesional / intergenerațional pe un studiu de caz cu patologie psihiatrică. Un interviu live cu un rezident în psihiatrie și student în formarea în terapie familială, stadiul avansat, se va constitui într-o pledoarie pentru formarea în terapie, o cale posibilă de la teorie la practică în psihiatrie.