Bredicean Cristina

11845917_10153125321562339_596400560_nȘef de lucrări în cadrul disciplinei Psihiatrie Adulți, UMF Timișoara, medic primar psihiatru in secția de psihiatrie din Spital Clinic Judetean de Urgență Timișoara, prezintă ca și domenii de interes tulburările psihotice și tulburările legate de consumul de substanțe psihoactive. Tema lucrării de doctorat a fost legată de un subiect controversat in psihiatrie – Tulburarea Schizoafectivă. Un alt subiect de interes este cel al psihoterapiei având și formare in psihoterapie cognitiv-comportamentală și psihodrama clasică moreniană.

 

ADHD – Perspectiva Clinică la Adult

Conceptul de ADHD este mai nou în psihiatria adultului el fiind familial psihiatriei infantile. Este considerat ca fiind o tulburare neurobiologică caracterizată prin modele persistente de deficit de atenție și/sau hiperactivitate și impulsivitate, care pot conduce la un comportament general neadecvat.

Impactul ADHD în viața de zi cu zi este unul important, deoarece afectează: sistemul de sănătate (prezentare frecventă în sistemul de urgențe dar și în sistemul ambulatoriu, mai multe internări, mai multe accidente rutiere), sistemul educațional și profesional (note slabe la învățătură pentru activități care implică abilități, statut profesional scăzut, chiar pierderea locului de muncă, nerespectarea termenele, întârzieri frecvente la serviciu), familie (predispus la izbucniri emoționale, demoralizare la eșecuri constante, stimă de sine scăzută) și sistemul social (prietenii de scurtă durată, gestionarea dificilă a banilor, comportamente sociale nepotrivite).

Comorbiditățiile sunt foarte frecvente, subiecții ajungând în serviciile de psihiatrie datorită acestora: consum de substanțe, episoade depresive sau maniacale, tulburări de anxietate etc.

Una dintre întrebările prezentului este dacă trebuie noi ca și psihiatrii clinicieni să știm mai mult despre acest concept, dacă trebuie să-l tratăm medicamentos sau cu psihoterapie?