Anca Livia Popescu

10593087_800082740036491_7286991504345151866_n

Este medic rezident în anul al IV-lea, psihiatrie adulți, în cadrul Clinicii de Psihiatrie „Eduard Pamfil” din Timișoara. Este studentă în anul al II-lea în cadrul programului doctoral al Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.

De asemenea, este psihoterapeut sub supervizare în psihoterapie sistemică familială, în ultimul an de formare în cadrul DIANOIA, Timișoara.

Ea este în bordul asociației AMRPR cu funcția de trezorier începând cu 2014 și este co-președinte Congres AMRPR 2015.

Preocupările sale principale sunt legate de primul episod de psihoză, cogniția socială – recunoașterea emoțiilor prin expresiile faciale, îmbunătățirea imaginii psihiatriei și abordarea inter si multidisciplinara în psihiatrie.

În cadrul Congresului AMRPR 2015 va avea următoarele prezentări:

„Îmbunătățirea imaginii psihiatriei” – Proiect EFPT în colaborare cu AMRPR

Psihiatria, ca imagine, este legată de stigmă, atribuită atât pacienților și patologiei cât și profesiei în sine.

„Psihiatrul nu este un medic adevărat. Psihiatrul este leneș. Psihiatria este o specialitate ușoară. Psihiatrul are antecedente personale și familiale de patologie psihiatrică.”

Aceste afirmații sunt câteva exemplificări legate de stigma profesională atribuită de mediul social dar și de profesioniști din alte ramuri medicale. Printr-o serie de scurte filmulețe, tinerii medici din Europa încearcă să demonstreze absurditatea afirmațiilor de acest gen și să demonteze preconcepțiile legate de acestă profesie.

Printr-o colaborare reușită aducem și în România perspectiva demontării unor astfel de idei deloc departe de mediul nostru socio-profesional și academic.

Filmele vor rula si pe perioada pauzelor de cafea.

„Primul episod de psihoză – rolul medicului rezident în cadrul abordării interdisciplinare”

Abordarea interdisciplinară nu este necunoscută pentru patologia psihiatrică. Ea este o necesitate atunci când suntem puși în fața unui prim episod de psihoză. Drumul pacientului până la recuperare și reintegrare este unul lung ce necesită colaborare și, de ce nu, negociere.

În modulul acesta, cel de prim episod de psihoză, în care se face o demonstrație de colaborare și negociere într-o echipă cu un medic de familie, Dr. Ileana Radu, un psihoterapeut, Psih. Lucian Ile, un asistent medical, Alexandrina Petrico, și un coordonator de echipă, un psihiatru cu experiență, Dr. Monica Ienciu, rolul rezidentului în psihiatrie este unul complex.

Rezidentul este cel care are cel mai mult contact cu pacientul și este cel care în propria călătorie învață în primul rând să înțeleagă.